vrijdag 7 november 2014

De Eiffeltoren




Algemene gegevens:

Titel: Eiffeltoren
Kunstenaar: Gustave Eiffel
Plaats: Parijs, Frankrijk
Bouwjaar: 1889
Uitzicht: 80 kilometer
Gewicht: 7000 ton
Aantal losse onderdelen: 31.000
Oppervlakte: 200.000 m2
Hoogte: 300 meter en 320,75 meter inclusief de antenne
Etages: 3
Traptreden: 1652
Kosten: 6 miljoen franc

------------------------------------------------------------------------------------------

De Eiffeltoren (la tour Eiffel) is een gigantisch bouwwerk van 324 meter hoog inclusief de vlaggenmast en heeft 1665 traptreden. Tot 1930 was het het hoogste gebouw van de wereld. Het is voornamelijk gemaakt van ijzeren stukken en klinknagels, die beschilderd zijn met bruine verf (elke 7 jaar word de toren opnieuw geschilderd). 
De Eiffeltoren bestaat uit drie verschillende platvormen. Je kan met de trappen of met de lift op de tweede etage komen, en als je naar de top wilt, is het alleen nog maar mogelijk om met de lift te gaan.

De Eiffeltoren staat op een vlak van 125 x 125 meter, omdat dat de regels waren voor de wedstrijd in 1886. De vier ‘poten’ van de constructie lopen in een lichte boog naar het midden toe die dus op 324 meter hoogte ligt. De toren is dus symmetrisch.

De locatie

De Eiffeltoren is een heel beroemd bouwwerk en ligt aan de Seine in Parijs. De toren is door zijn enorme hoogte al van veraf te zien en door het ongewone ontwerp van Gustave Eiffel is de Eiffeltoren het symbool van Parijs en ook Frankrijk geworden. 
Vanaf de Eiffeltoren heb je mooi uitzicht over alle ander monumenten die Parijs te bieden heeft. Zo is de Arc de Troimph te zien, La Défense, Notre-Dame, Sacré-Coeur, Montparnasse, Saint-Chapelle etc. 

Architect
Het ontwerp van de Eiffeltoren kwam van de ontwerpers Maurice Koechlin en Emile Nouguier, twee medewerkers van de voluit genaamd Alexandre Gustave Eiffel. Zijn vader was van oorsprong Duits, daar komt de Duitse achternaam dus vandaan. 
Voor de wereldtentoonstelling had de gemeente van Parijs anderhalf miljoen franc uitgetrokken. Volgens Eiffel zou de bouw van de Eiffeltoren veel duurder zijn, maar toch kocht hij het ontwerp.

Alexandre Gustave Eiffel werd in de winter van 1832 in het Franse Dijon geboren. Hij studeerde af in chemische technologie in 1855. Maar na een ontmoeting met een aannemer die gespecialiseerd was in stalen constructies verandert de loop van zijn leven. In 1866 richt Gustave zijn eigen bedrijf op in Chmapigny-le-Sec, valk bij Parijs. 
Gustave was een meester met staal. Hij bouwde daarom vooral bruggen en stations. Zoals de Maria Pia brug in Portugal, stations in Boedpest en La Paz (Bolivia) en de Long Bien brug in Hanoi.


Functie
De Eiffeltoren werd tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1889. De Eiffeltoren zou de monumentale toegang tot de voorstelling worden. De Eiffeltoren was het centrale symbool van de voorstelling.


Ontwerpers mochten hun ontwerpen insturen en de gemeente van Parijs bepaalde dan wie de winnaar was, en welk ontwerp gebouwd zou worden. En dat was dus de toren van Gustave Eiffel.
De toren moest de toon zetten voor de wereldtentoonstelling, het moest indruk maken, en het moest op een kavel van 125 x 125 meter passen. Blijkbaar vonden de mensen die erover beslisten dat de Eiffeltoren hier aan voldeed, en dat vind ik ook. Het ongewone ontwerp en de grootte van de toren maken inderdaad indruk. 

Vorm

Licht Overdag is licht niet van belang. ’s Avonds als het donker wordt echter wel. In de Eiffeltoren zitten op allerlei plekken spotjes, waardoor de toren helemaal verlicht wordt en zo dus ook in het donker opvalt. Vooral vanuit de verte heeft dit een erg mooi effect. Je ziet dan de verlichte toren in combinatie met de verlichte fonteinen in de vijvers op de Champs de Mars. Ook flikkeren er om het uur allemaal witte lichtjes in de Eiffeltoren. Dit geeft ook een mooi effect.

Kleur
De ijzeren Eiffeltoren heeft zijn kleur gekregen door een bruin laagje verf. Ik denk dat er bewust voor deze kleur gekozen is, want als er voor een feller kleurtje gekozen was, zou dat een onrustig effect hebben (aangezien de toren al zo groot is).

Ruimte
De toren heeft niet echt een buiten- en binnenkant, omdat er geen muren zijn. Er is eerder sprake van een constructie. Hier kan ik dus niet echt iets over vertellen. Ik kan wel wat vertellen over de hoogte. Ik ben met de lift naar de tweede verdieping geweest. Toen ik voor de Eiffeltoren stond en naar de tweede verdieping keek, had ik zoiets van “dat is ook niet hoog”, maar toen ik er eenmaal stond leek ’t veel hoger dan verwacht.

Vorm
De Eiffeltoren ziet er organisch uit. De toren is een constructie van allemaal ijzeren delen en ’t lijkt dan ook alsof al die stukjes aan elkaar zijn gezet en ’t gebouw op die manier steeds hoger en hoger gegroeid is. Ook begint de toren aan de onderkant met een erg breed oppervlak en naarmate de top nadert wordt de toren steeds smaller.

mening
Vorig jaar ben ik met school naar Parijs gegaan. Toen ik de Eiffeltoren van dichtbij zag vond ik het niet zo'n mooie toren. Je zag allemaal ijzeren stukken die met klinknagels aan elkaar vast waren gemaakt. Ik had verwacht dat het echt een hele mooie toren zou zijn, maar naar mijn mening was het eerder een oude, roestende toren. Het was wel erg mooi om de Eiffeltoren 's avonds te zien, want dan gingen de lampjes branden. Vanuit de Eiffeltoren hed een mooi uitzicht over de Seine en overal zie lichtjes. Helaas mochten we maar tot de tweede verdieping gaan, omdat we anders niet op tijd bij de bus zouden zijn. De volgende keer wil ik dan ook heel graag naar de top van de toren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten