dinsdag 25 november 2014

De panton chair

De Panton Chair
 
 
 
 
Vormgeving
 
De Panton Chair is een stoel en een van de bekendste ontwerpen van de Deense ontwerper Verner Panton. Het is een kunststoffen stoel die in verschillende kleuren wordt geproduceerd. Er bestaan matte en glanzende versies. De stoel was de eerste stoel die gemaakt werd uit één stuk doorlopende, golvende kunststof. Mij sprak vooral de witte Panton chair aan omdat ik de stoel in die kleur het mooist en modernst vind.

Functie

• De stoel was in eerste instantie bedoeld als gebruiksvoorwerp, maar in de loop der jaren is het meer gebruikt als kunstvoorwerp.
• De stoel is handig in gebruik, omdat de stoel van licht materiaal gemaakt is, is het gemakkelijk te verplaatsen.

 Vorm

De vormgeving van de Panton Chair en zijn eenvoud zijn van groot belang geweest voor het succes dat het heeft gehad in de jaren ’60 en ’90. Aan de stoel zijn geen scherpe randjes te vinden en het is een plezier hem op te pakken vanwege de vele rondingen. Wat de Panton Chair specialer maakt dan andere stoelen is dat het uit één stuk is gemaakt en toch het comfort geeft van een normale stoel. Doordat de stoel volledig van kunststof is gemaakt beweegt het materiaal ook wat mee als je er op gaat zitten.

Beoordeling

• De stoel is van kunststof gemaakt en dat is niet echt geen milieuvriendelijk materiaal, maar kan wel weer gerecycled worden. Deze stoel biedt een goed zitcomfort maar daar moet de consument dan al gauw 150 euro (minstens!) voor betalen. Degene die een stoel als deze aanschaft doet dat denk ik meer omdat hij er prachtig uitziet dan om er ook werkelijk op te gaan zitten. De prijs-kwaliteit verhouding valt erg tegen, het is een dure stoel terwijl hij van goedkoop materiaal gemaakt is.
• Ik vind het een originele maar ook een mooie stoel. De kleurkeuze past bij de ronde vormgeving en geeft de eenvoud nog eens weer. De vormgeving is gelukkig niet ten koste gegaan van het comfort, de stoel is bijna om het lichaam gegoten.
• De prijs-kwaliteit verhouding zou wel wat verbeterd mogen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten